Baljväxtakademin | Mer fokus på baljväxter i Livsmedelsverkets nya råd om bra mat i skolan – bönor, linser och ärter är näringsrika och hållbara!
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22246
post-template-default,single,single-post,postid-22246,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Mer fokus på baljväxter i Livsmedelsverkets nya råd om bra mat i skolan – bönor, linser och ärter är näringsrika och hållbara!

Idag publiceras Livsmedelsverkets nya råd ”Bra mat i skolan”.

För oss som gillar baljväxter är det rena rama julafton eftersom baljväxter nämns i råden 14 gånger och alltid i positiva ordalag (i de tidigare råden från 2007 nämns baljväxter endast 2 gånger)! Anledningen till att det är mer fokus på baljväxter är att de nya råden numera även tar hänsyn till att skolmåltiderna ska vara hållbara!

Här är två exempel från de nya råden:

  • Salladsbordet bör erbjuda baljväxter varje dag, t ex gröna bönor, ärter, bönor, linser, kikärtor, kikärtsröra och linsröra.
  • Av miljöskäl är det bra att minska på mängden kött och öka mängden vegetabilier (till exempel grönsaker, baljväxter, potatis och spannmål).

 

Livsmedelsverket betonar vikten av att eleverna får prova på utan tvång och på ett sätt som väcker nyfikenhet. ”Om eleven exempelvis ser kikärtor på ett salladsbord under lång tid, och vuxna och kompisar som tar av dem, kanske han eller hon så småningom själv vågar prova. De vuxna har en viktig roll som goda förebilder”, står det i råden.

Ladda ner ”Bra mat i skolan” (öppnas som PDF)