Baljväxter är de klimatsmartaste energi och proteinkällorna – Ny rapport från Livsmedelsverket
Idag släpper Livsmedelsverket en rapport om animaliekonsumtionens miljöpåverkan. I pressmeddelandet skriver Livsmedelsverket att de som äter mycket kött skulle vinna på att byta ut en del av köttet mot grönsaker och bönor. Det är bra för hälsan och man gör en insats för miljön.
Livsmedelsverket förklarar:
Man kan till exempel dra ner på köttportionerna eller byta ut några kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ. Det bästa är att ersätta köttet med grova grönsaker, som rotfrukter, kål och lök, och med baljväxter, som bönor, ärter och linser.
Bönor bidrar med protein och järn, precis som kött, men nötkött ger minst sjuttio gånger så stora utsläpp av växthusgaser.
Ladda ner rapporten ”Miljöpåverkan från animalieprodukter – kött, mjölk och ägg” här