Baljväxtakademin | Elevers upplevelser av baljväxter i skolmåltider
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22164
post-template-default,single,single-post,postid-22164,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Elevers upplevelser av baljväxter i skolmåltider

Moniqa Nilsson och Aimée Wermelin har skrivit sitt examensarbete om elevers upplevelser av baljväxter i skolmåltider. Rapporten, ”Beans with means – School children’s experiences of legume based lunch meals”, är skriven på engelska med en sammanfattning på svenska.

 

Den svenska sammanfattningen av ”Beans with means – School children’s experiences of legume based lunch meals”

Köttkonsumtionen har ökat i Sverige vilket är negativt både för miljö och hälsa.

För att få en hälsosammare befolkning, men även miljö, skulle en ersättning av all eller en del av köttet mot baljväxter vara positivt. Att introducera baljväxter i kosten i ung ålder skulle vara ett bra sätt att skapa hälsosamma matvanor.

Syftet med denna studie är att utforska barns respons till en ökad servering av baljväxter i skolmaten. Studien hade en kvalitativ etnografisk ansats och deltagande observationer utfördes under lunchtid på en liten skola med barn i årskurs noll till ett. Under två veckor modifierades skollunch-menyn, vilket gjordes av författarna i samarbete med kokerskan. Allt kött byttes ut mot baljväxter och de rätter som redan var vegetariska kompletterades med baljväxter.

Överlag gav studien positiv respons när baljväxter serverades i skolan. Reaktionerna påverkades av smak, utseende, förväntningar, normer och grupptryck. Linser som en ingrediens i soppa och lasagne uppskattades av barnen, medan mat som bönfärsbiffar och bönburgare, vilka liknade kött, inte var lika uppskattade då de inte mötte barnens förväntningar.

Vi konstaterar att en ökad servering av baljväxter i skollunchen skulle vara möjligt för att främja hälsosammare och hållbarare matvanor hos svenska barn. I kombination med utbildning om baljväxter så skulle resultatet kunna bli ännu bättre.

Ladda ner rapporten här

 

Examensarbetet uppmärksammades i en artikel i GP av Martina Liljedahl.

Läs artikeln här