Baljväxtakademin | Två stora svenska baljväxtprojekt
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22547
post-template-default,single,single-post,postid-22547,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Två stora svenska baljväxtprojekt

Det händer mycket på den svenska baljväxtfronten nu. Det kommer nya svenskodlade baljväxtprodukter och livsmedel innehållande svenskodlade baljväxter i på marknaden i ökande takt och lantbrukare letar aktivt nya alternativ att odla mer för humankonsumtion. Andelen vegetariska tallrikar ökar och fler tänker både på matens ursprung och hälsopåverkan. Nyligen startades också två stora projekt med fokus på ökad baljväxtodling för livsmedel.

Mega Legumes är fokuserat på svenskodlade baljväxter som råvara för livsmedelsindustrin. Målet är att möjliggöra för svenskt jordbruk att långsiktigt och storskaligt producera växtbaserad proteinråvara baserad på fababönor, så som åker- och bondbönor, samt sötlupin till i första hand svensk och i andra hand internationell livsmedelsindustri. Projektet jobbar med allt från odling, råvaruberedning, produktutveckling och kommersialisering.

New Legume Food är ett projekt som identifierar strategier för att öka användningen av baljväxter som lämpar sig för odling i nordiskt klimat som råvaror i den nordiska kosten. Utveckla nya baljväxtbaserade odlingssystem, kartlägga effekter av olika processtekniker på näringskvalitén samt bedöma den ekonomiska, miljömässiga och sociala hållbarheten ingår också i projektets målsättning.

Projekten samverkar också med varandra och för mer info och kontakt följ respektive länk ovan.