Baljväxtakademin | Baljväxter i de svenska kostråden
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22473
post-template-default,single,single-post,postid-22473,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Baljväxter i de svenska kostråden

Livsmedelsverkets kostråd innebär grönare mat för hälsan och miljön!

Råden sammanfattas i broshyren ”Hitta ditt sätt att äta hälsosamt!” och här kommer utdrag från råden:

  • Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.
  • Gör vackra sallader med färgglada grönsaker, rotfrukter och bönor.
  • Det är bra att äta minst 500 gram grönsaker och frukt om dagen. Det motsvarar t ex två generösa nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter och två frukter.
  • UPPTÄCK BALJVÄXTER – Gör hummus, falafel, bönburgare, chili con carne, soppor eller grytor av bönor, kikärter eller linser. Du smaksätter enkelt med vitlök, lime, chili, curry eller örtkryddor.
  • Drycker gjorda av havre och soja är miljösmarta. Välj de som är berikade med vitaminer och mineraler.
  • I frysdisken finns massor av spännande ”bönbiffar” och bland konserverna hittar du färdigkokta bönor, linser och kikärter på tetra. Snabbt, enkelt och gott.
  • I kött finns viktig näring, men även bönor, kikärter, linser, fisk, ägg och fågel bidrar med mycket järn och protein.

 

Läs pressmeddelande från Livsmedelsverket: Hitta ditt sätt att äta hälsosamt!

Ladda ner broschyren: Hitta ditt sätt att äta hälsosamt!

Ladda ner rapporten: Råd om bra matvanor!