Baljväxtakademin | Baljväxtpepp i nya råden ”Bra måltider i förskolan”
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22434
post-template-default,single,single-post,postid-22434,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Baljväxtpepp i nya råden ”Bra måltider i förskolan”

I höstas kom Livsmedelsverkets nya råd för måltider i förskolan. Råden utgår från en måltidsmodell med dessa 6 pusselbitar:

  • Säker
  • God
  • Integrerad
  • Trivsam
  • Näringsriktig
  • Hållbar

 

Tack vare att baljväxter är hållbara och näringsriktiga (för att inte tala om goda och trivsamma) nämns de på flera olika ställen i råden!

Utdrag från råden:

Introducera baljväxter
Bönor, ärtor och linser är rika på proteiner, B-vitaminer och järn – ett hållbart alternativ till kött. Därför är det bra om barn tidigt får lära sig att tycka om rätter med baljväxter. Introducera baljväxter långsamt, dels för att de är fiberrika, dels eftersom barn liksom vuxna kan besväras av gasbildning efter att ha ätit baljväxter. Baljväxter ska inte serveras råa eller halvkokta, eftersom otillagade baljväxter innehåller lektiner som kan orsaka magont. ”

Här kan ni ladda ner råden som pdf.

Pressmeddelande från Livsmedelsverket om de nya råden.

bra_maltider_i_forskolan_2016