Baljväxtakademin | Tallriksmodellen i ny tappning – baljväxter passar i alla delar!
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22005
post-template-default,single,single-post,postid-22005,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Tallriksmodellen i ny tappning – baljväxter passar i alla delar!

Livsmedelsverket har släppt nya bilder på tallriksmodellen.

Precis som tidigare är tallriksmodellen uppdelad i tre delar, och precis som tidigare kan baljväxter ingå i varje del.

  1. Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken. Här ingår färska baljväxter. Läs tidigare nyhet om färska och torra baljväxter här.
  2. Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större. Här ingår baljväxter, ex baljväxtpasta.
  3. Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter. Här ingår torkade kokta baljväxter. Läs tidigare nyhet om färska och torra baljväxter här.

Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre delarna. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta – det avgör hunger och energibehov.
Några nyheter är att de skapat en tallriksmodell för den som rör sig regelbundet och en tallriksmodell för den som rör sig lite, och att de skriver om tallriksmodellen och miljön. Läs mer om den moderna tallriksmodellen här.

Extra kul är att de även har recept och tips på god mat enligt tallriksmodellen. Här är två där baljväxter ingår:

Kikärtsbiffar med rödbetssallad och pestopotatis
Chili sin carne