Baljväxtakademin | Samarbetspartners sökes för att utveckla svensk bönodling – och utveckla mat av svenska bönor
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22174
post-template-default,single,single-post,postid-22174,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Samarbetspartners sökes för att utveckla svensk bönodling – och utveckla mat av svenska bönor

Ett av Baljväxtakademins mål är att fungera som ett forum för baljväxtintresserade. Därför är vi glada att kunna sprida denna förfrågan om samarbetspartners från Marcus Nordgren, och hoppas att det leder till något fruktsamt!

 

”Jag kontaktar er för att se om intresse eller vidare kontakter för en idé som dykt upp under vintern. Jag håller på med matutveckling och odling i hobbynivå and har länge tänkt på utveckling av nya svenska bönprodukter samt att överhuvudtaget få våra proteinkällor att komma närmre ifrån.

En linje att arbeta vidare på finner jag vara åker-, bond-, favabönor samt gråärtor och vad som går att göra av dessa. Nyligen var jag i Finland och fann där finska torkade och förkokta ekologiska bondbönor i bitar och som mjöl. En strålande idé som borde finnas också från närmre håll hos oss.

Jag fann också att man i Storbritannien har gått samman med omställningsrörelsen för att finna sätt att öka odling och konsumtion av inhemska bönor där. För ekologi, hälsa och arbete. Se närmre här: http://hodmedods.co.uk/blog/the-great-british-beans-trial-project/

Jag är nu i kontakt men en av de som startat verksamheten efter försöken och de har redan ett stort sortiment av produkter. Se här: http://hodmedods.co.uk/about/our-products/

Det är väldigt glädjande att se att t.ex. åkerbönor används till annat än djurfoder eller export (tydligen exporterar Storbritannien åkerbönor till mellanöstern som människoföda, så kommer de antagligen tillbaka färdigtkokta till orientlivsbutiker i Europa).

Han som jag är i kontakt med vill komma på besök till Sverige någon gång under tidig sommar, för att besöka bönodlare och andra som är intresserade av att utveckla bönodling. Han har även nämnt att han är intresserad av att starta ett nätverk i Europa för bön- och ärtodling. Som han själv skriver: loose European network of people working with traditional and interesting bean and pea varieties. ”

 

Är du intresserad av att försöka träffa odlaren från England och se vad som kan läras av deras erfarenheter, och om det kan bli läge för vidare samarbeten?
Är du själv odlare/ känner till odlare som skulle vara intresserade av besök etc?

Här av er till Marcus Nordgren!
E-post  murkas@gmail.com
Telefon 076-2830923