Baljväxtakademin | Hur smakar svenska baljväxter från förr? (del 1) – Unik framtagning av sensoriskt beskrivande ord
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22230
post-template-default,single,single-post,postid-22230,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Hur smakar svenska baljväxter från förr? (del 1) – Unik framtagning av sensoriskt beskrivande ord

Tre gastronomistudenter vid Högskolan i Kristianstad har tagit fram sensoriskt beskrivande ord för baljväxter från förr, med hjälp av en expertpanel. Smakupplevelsen av de nygamla baljväxtsorterna kan beskrivas med ord som exempelvis nötig, fyllig, smörig och med en ton av kastanj.

Sverige bär på en kulturskatt som består av äldre fröer med spännande och unika historier. Programmet för odlad mångfald, POM, har under flera års tid samlat in olika typer av fröer och växtmaterial som åter ska kunna tas i bruk av konsumenter.

Baljväxterna som ingick i examensarbetet var två bondbönor, två kokbönor och två gråärter: sorter som alla kan bli återintroducerade på den svenska marknaden.

Gastronomistudenterna hoppas att deras arbete ska leda till en ökad konsumtion av svenska baljväxter från förr, genom att de sensoriskt beskrivande orden är lätta att relatera till. En ökad konsumtion skulle gynna både miljön och hälsan.

Kontaktuppgifter till studenterna:
Charlotta Dahl Petersson: tlf: 0707-915821, e-post: lotta.dahl@telia.com
Carlos Rojas Carvajal: tlf: 0700-990059, e-post: crojascarvajal1@gmail.com
Jenny Uhlmann: tlf: 0735-251558, e-post: jennyuhlmann@gmail.com

 

Läs mer om de sex smakbeskrivna baljväxterna i blogginlägget ”Hur smakar svenska baljväxter från förr? (del 2)”