Baljväxtakademin | Vegetariskt med mycket baljväxter ger klimatsmartaste matkassarna – ny rapport från Svenska Miljöinstitutet
Information om baljväxter. Kunskap om baljväxter. Odling av baljväxter.
ärtor, baljväxter, bönor, linser
22241
post-template-default,single,single-post,postid-22241,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Vegetariskt med mycket baljväxter ger klimatsmartaste matkassarna – ny rapport från Svenska Miljöinstitutet

Idag släpps Svenska Miljöinstitutets rapport ”Food consumption choices and climate change”, där klimatpåverkan från fem olika matkassar jämförs. I pressmeddelandet skriver Svenska Miljöinstitutet att deras studie visar att det inte spelar så stor roll för klimatet att handla närproducerat.

”En betydligt större utsläppsminskning får man däremot då nötkött byts ut mot vegetariska alternativ i matkassarna. Allra lägst utsläpp har matkassen innehållande säsongsanpassad vegetarisk mat.

Genom att äta säsongsanpassad vegetariskt mat kan utsläppsmängden av växthusgaser halveras. Ett försiktigt överslag visar att om alla svenskar skulle göra ett sådant dietval skulle växthusgasutsläppen minska med cirka 3.6 miljoner ton koldioxid”.

Ladda ner apporten: Food consumption choices and climate change här (Öppnas som PDF)